Pomôcky na šitie, ktoré sa vám určite zídu

Dátum pridania: 12. júl 2021

Existuje veľa pomocníkov, ktorý vám počas šitia uľahčia alebo urýchlia prácu. Nedá sa presne určiť, aké pomôcky budú vhodné práve pre vás, pretože to závisí od toho, čomu sa v rámci šitia budete venovať. No vybrali sme niekoľko zaujímavých pomôcok, ktoré sú určite potrebné.

Bez ihiel a nití to nejde

Či už šijete ručne, alebo na šijacom stroji, ihly jednoducho potrebujete. K šijaciemu stroju dostanete pri kúpe automaticky aj ihly, no podľa potreby sa dajú dokúpiť aj ďalšie typy. Kúpte si ihly vo viacerých veľkostiach a hrúbkach. Existujú univerzálne ihly, ale aj ihly na úplet, riflovinu, kožu, vyšívanie a iné…

Nite taktiež vyberáte podľa potreby – všestranné, objemové, elastické, veľmi jemné… Je dôležité vybrať si kvalitné nite, ktoré sa vám nebudú trhať.

Špendlíky a ihelníček

Špendlíky s farebnou hlavičkou sú síce malé, ale zato sú veľkými pomocníkmi, ktorí spoja látku tak, ako potrebujete. Zíde sa vám aj ihelníček – doň môžete zapichávať špendlíky aj ihly. A pokiaľ potrebuje ihly naostriť, namiesto bavlneného ihelníčku použite klasické mydlo. To mám ich po niekoľkých zapichnutí rýchlo naostrí.

Náprstok

Náprstok je pomôcka, ktorá chráni prst pred poranením ihlou pri ručnom šití.

Fixky na látky, krieda alebo ceruzka

S týmito pomôckami môžete písať a kresliť na látky. Je iba na vás, ktoré z nich vám vyhovujú. Dnes sa už dajú zakúpiť aj fixky, ktoré po niekoľkých minútach z oblečenia úplne zmiznú.

Merať za vás bude krajčírske pravítko

Ak potrebujete nakresliť rovnú čiaru na látku, odmerať dĺžku látky alebo označiť strih, poslúži vám k tomu krajčírske pravítko.

Nožnice na látku alebo rezacie koliesko

Na látku potrebujete špeciálne nožnice, ktoré vám ju bezproblémovo upravia do potrebného tvaru. Ešte tu je ale aj praktické rezacie koliesko, s ktorým prejdete po látke a vyrežete taký tvar, aký potrebujete. Pod rezacie koliesko si dajte aj rezaciu podložku.

Ručný navliekač nite do ihly 

Pomôcka, ktorá rýchlo vyrieši problém s navliekaním nite do očka ihly. Existujú klasické navliekače s drôtikom, ale aj rôzne univerzálne typy, ktoré navlečú okrem nitiek napríklad aj vlnu.

Páratko

Potrebujete vypárať stehy? Žiaden problém. Postačí vám k tomu takzvané páratko, len buďte opatrní, má totiž ostrú špičku, ktorá by mohla roztrhnúť okrem stehov aj látku.

Ak už budete mať všetky potrebné pomôcky na šitie, nezabudnite na tú najpodstatnejšiu – látku. Z nej vzniknú krásne nové kúsky do šatníka alebo doplnky do bytu. Prečítajte si preto aj náš ďalší článok Šijete alebo plánujete šiť? Tieto látky vám doma nemôžu chýbať! 





Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga