Šijete alebo plánujete šiť? Tieto látky vám doma nemôžu chýbať!

Dátum pridania: 14. jún 2021

V ponuke obchodov a e-shopov nájdeme veľké množstvo látok na šitie. My sme vám pripravili krátky výber tých, ktoré by vám rozhodne doma nemali chýbať. 

Pri výbere látky by ste v prvom rade mali vedieť, čo budete šiť. Oblečenie, doplnky, hračky, návliečky na podušky? Na každú z týchto vecí sa dá použiť rôzna látka. Na výber máte z tenších, hrubších, pevných či elastických látok. Je taktiež potrebné pozerať na kvalitu látky, preto radšej objednávajte z overených e-shopov. 

Ak chcete mať doma viacero druhov látok, ktoré nevyjdú na zmar, určite si kúpte:

  • 100 % bavlnené plátno

  • úplet

  • fleece

  • tyl

100 % bavlnené plátno

Bavlnené látky sú úplnym základom pre všetky milovníčky šitia. Bez nich sa rozhodne nezaobídete. Môžete z nich šiť oblečenie pre deti aj dospelých, hračky, bytové doplnky… Bavlna je pevná (pevnosť závisí od gramáže), ale zároveň priedušná. Pri šití sa s ňou pracuje veľmi jednoducho, preto po nej určite siahnite, ak ste úplny začiatočník. Ak sa chcete o bavlne dozvedieť ešte viac, prečítajte si náš článok Idete kupovať bavlnenú látku? Na toto si dajte pozor.

Úplet (pletenina)

Úplet využijete najmä na šitie oblečenia, keďže ide o elastický materiál. Aj pri úpletoch sa stretáme s tenšími a hrubšími prevedeniami. Tie vyberáme podľa toho, či chceme šiť oblečenie vhodné do chladnejšieho alebo teplejšieho počasia. Poznáme niekoľko druhov úpletov. Veľmi obľúbeným úpletom je teplákovina. Aj keď ide o hrubší materiál, stále si zachováva svoju pružnosť. 

Tričká, mikiny, teplákové súpravy, sukne...úplet má všestranné využitie. No práca s úpletom je vhodná skôr pre osoby, ktoré sa venujú šitiu už dlhšie a majú teda nejaké skúsenosti.Pri šití úpletu si dávame pozor na to, aby sme látku nenaťahovali a používame overlock.   

Tyl

Okrem základných látok spomenutých vyššie majte doma aj ozdobný druh látky tyl. Zíde sa vám pri pri šití sukničiek, volánikov a ozdôbok na oblečení alebo na tvorbu dekorácií. Tyl je vzdušný a krásny materiál. Má atraktívny vzhľad a dobre drží tvar. Môže byť lesklý, matný alebo zdobený. Šitia z tylu sa nemusíte obávať, pretože tyl sa nestrapká nemusíte ho teda začisťovať.

Fleece

A na záver niečo príjemné a teplé presne taký je fleece. Určite by nemal chýbať vo vašej zbierke látok, pretože ho využijete na šitie búnd, diek, ale aj dekorácií, ktoré budú príjemné na dotyk. Fleece je mäkučký materiál, ktorý je z vnútornej strany zateplený. 

Ak chcete svoje domáce portfólio látok rozšíriť ešte o ďalšie kusy, vyberte si si z našej ponuky na e-shope.

 

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga