Prezradíme vám, prečo by ste mali začať nosiť oblečenie z ľanu

Dátum pridania: 19. júl 2021

Ľan je jednou z najstarších látok na svete. Najstaršie nálezy ľanových výrobkov sú evidované približne zo 7. tisícročia pred Kr. A keďže ho majú ľudia už toľké roky v obľube, dnes sa pozrieme bližšie na jeho vlastnosti. 

 

Niekedy sa stretáme s názormi, že ľan nie je atraktívny materiál, že nepatrí medzi moderné látky alebo sa z neho nedá vytvoriť pekné oblečenie. My sa s týmto názorom nestotožňujeme. Ľan je úžasný materiál, ktorý má množstvo dobrých vlastností.

Výhody ľanovej látky

 

  • nepotrebuje žiadnu špeciálnu údržbu,

  • je odolný proti poškodeniu (natiahnutiu, treniu…)

  • neprepúšťa škodlivé UV žiarenie,

  • má termoregulačné vlastnosti,

  • je antibakteriálny, antialergický a vzdušný materiál,

  • absorbuje pot (nezostávajú na ňom škvrny po pote), nelepí sa na kožu,

  • nepohlcuje prach a nevyžaduje si také časté pranie ako napríklad bavlna.

 

 

Ak by sme sa ale pozreli aj na jeho nevýhody, musíme priznať, že ľan patrí medzi materiály, ktoré sú krčivé a taktiež neelastické. No pri toľkých pozitívnych vlastnostiach mu to určite môžeme prepáčiť. Zaujímavosťou je, že ľan sa praním stáva jemnejším, a pritom nemení svoj tvar. 

Látka vhodná pre všetkých

Momentálne sa k ľanu vracia stále viac ľudí. Objavujú sa nové modely a strihy, ktoré sú vďaka ľanu veľmi príjemné na dotyk a zároveň moderné aj pre mladšiu generáciu. Oblečenia z ľanu využije každá veková kategória. Ľan je vhodný aj pre najmenšie detičky. Tie sa v ňom cítia dobre najmä v horúcich letných dňoch. Ženy radi nosia šaty z ľanu, no z ľanovej látky sa šijú napríklad aj pánske obleky, košele, tričká, dlhé a krátke nohavice. 

Prirodzené odtiene ľanu sú béžová, hnedá, šedá a slonovinová. No aby ste mali z čoho vyberať, ľanové oblečenie si kúpite vo viacerých krásnych farbách, dokonca aj vzoroch. Modely z ľanu môžu pôsobiť štýlovo a rafinovane, je iba na dizajnérovi, ako sa s týmto materiálom vyhrá. 

 

Ľanové látky sú na predaj aj v našom e-shope, kde nájdete 100 % ľan, ale aj ľan v kombinácii s viskózou. 

 

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga