Idete kupovať bavlnenú látku? Na toto si dajte pozor

Dátum pridania: 17. máj 2021

Viete o bavlne základné informácie? Aké sú jej výhody alebo nevýhody? Podľa čoho bavlnenú látku vyberať? Zhrnuli sme vám niekoľko najdôležitejších informácií, ktoré by ste pred kúpou určite mali vedieť.

Výhody a nevýhody bavlny

Bavlna je najpoužívanejšou plodinou v textilnom priemysle. Dobre sa s ňou pracuje a šije. Môžu sa na ňu dať potlače od výmyslu sveta a niekedy až máme problém vybrať si z toľkého množstva bavlnených látok. Medzi jej skvelé vlastnosti pri šití patrí pevnosť a jednoduchosť spracovania. Bavlnená látka je priedušná a príjemná na dotyk. Aj preto sa hovorí, že keď sa v niečom cítime dobre, je nám príjemne ako v bavlnke. No nezabúdajme, že všetky tieto pozitívne vlastnosti závisia od toho, či ide o 100 % bavlnu, alebo sú v nej aj ďalšie prímesi. 


A čo nevýhody? Jednou nevýhodou bavlny je náročnosť jej pestovania. Bavlna sa získava z plodov kríka bavlníka. Ten je typický svojimi bielymi chumáčikmi. Je viacero druhov bavlníkov a líšia sa od seba najmä farbou alebo dĺžkou vlákien. Keďže je pestovanie bavlny náročný proces, vyžaduje si k vyprodukovaniu veľa litrov vody, hnojív a pesticídov. Pesticídy sú zdraviu škodlivé, preto si dávajte pozor, kde a akú bavlnu nakupujete.

Ďalšie nevýhody bavlny sú malá pružnosť, väčšia krčivosť a nižšia schopnosť udržať teplo. Na druhej strane však bavlna znesie veľké množstvo praní a nie je taká háklivá na poškodenie ako iné materiály. V tomto smere je naozaj veľmi praktická a obľúbená.

Podľa akých parametrov mám vyberať

Ak ste sa rozhodli ísť kúpiť bavlnenú látku, v e-shope musíte sledovať tieto dôležité parametre:

  • hmotnosť – podľa gramáže/hmotnosti zistíte, akú má látka pevnosť a na aké využitie sa hodí,

  • šírku – udáva sa v cm a je to šírka látky,

  • zloženie – tu sa dozviete, či je bavlna 100 % alebo obsahuje ešte iné materiály.

100 % bavlna bez prímesí navyše je vhodná aj pre ľudí s citlivou pokožkou vďaka jej hypoalergénnym vlastnostiam. Zároveň je vnímaná ako veľmi príjemný a ľahký materiál, nenáročný na starostlivosť.

Neviete si dať s výberom rady? Ozvite sa nám a radi vám pomôžeme. Môžete nás kontaktovať emailom, telefonicky alebo cez náš FB a Instagram.

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga