Zariaďujete detskú izbu? Vieme, aké farebné kombinácie zvoliť

Dátum pridania: 21. jún 2021

Zariaďovanie detskej izby nie je až taká jednoduchá vec, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Musíte myslieť na viacero aspektov, ako sú dizajn, bezpečnosť, použité materiály a taktiež na zladenie farieb. A práve na farby sa v tomto článku pozrieme bližšie, pretože aj tie ovplyvňujú to, ako sa bude vaše dieťa v izbičke cítiť. 

Na čo myslieť pred výberom farieb

Prvá a najdôležitejšia vec je porozprávať sa o výbere farieb do izby aj s dieťaťom. Každé dieťa je individuálne a páči sa mu niečo iné. Netreba sa zameriavať na to, že máme dievčatko, a preto musí mať ružovú izbu alebo ak je chlapec, musí byť izba automaticky modrá. Dnes už taktiež neplatí ani pravidlo, že všetky štyri steny musia byť v rovnakej farbe. Pokojne stačí namaľovať iba jednu stenu a kombinovať ju napríklad s ďalšími dvoma farbami použitými na doplnkoch. Ak sa chcete vyhnúť maľovaniu, môžete použiť tapetu alebo veľké nálepky vhodné na steny.

Tmavé farby - áno alebo nie?

Všeobecne sa odporúča vyhnúť používaniu tmavých farieb v detskej izbe na veľkých plochách. Hovoríme napríklad o čiernej, tmavomodrej, tmavosivej, tmavohnedej, sivozelenej. Tieto farby pôsobia na deti utlmujúco a spôsobujú im únavu. Môžete ich ale použiť v menšej miere na nejakých doplnkoch v izbe. 

Pozor aj na červenú, ktorá vie byť veľmi rušivá. Ak by ste ju použili vo veľkom pomere, mohla by u dieťaťa zvyšovať aktivitu a podráždenosť. Ak je to ale obľúbená farba dieťaťa, vyberte do izby napríklad červené vankúše alebo rámiky na fotky. Na doplnkoch vadiť určite nebude. 

Aké farby sú vhodné? Ktoré kombinácie farieb zvoliť?

Každá jedna farba má na nás špecifické pôsobenie. Modrá upokojuje, zelená podporuje tvorivosť, žltá je pozitívna, fialová inšpirujúca, oranžová je vitálna… Do detskej izby sú vhodné svetlejšie pastelové farby. Pôsobia príjemne, nerušivo a medzi deťmi sú veľmi obľúbené. 

Biela farba je neutrálna. Môže sa pokojne použiť aj ako hlavná farba v detskej izbe, no odporúčame ju skombinovať ešte s inou farbou. Na fotke môžete vidieť zaujímavú kombináciu bielej a zelenej farby. 

Stále obľúbenejšou je sivá farba. Tú je tiež potrebné vyvážiť ešte s inou farbou, aby izba nepôsobila smutne. Dobrou parťáčkou pre sivú je ružová. 

Modrá farba vám pekne vynikne s bielou a pokojne pridajte aj žltú v doplnkoch. Žltá farba prinesie do izby veselý a pozitívny nádych.

Pokiaľ necháte všetky steny biele, môžete použiť o niečo výraznejšie farby nábytku alebo doplnkov. V tomto prípade je to žltá a šedá. Stenu zdobia iba dekoračné nálepky, ktoré pekne ladia s priestorom.

Rôznofarebné látky do detskej izbičky nájdete aj v našom e-shope. Pozrite si našu ponuku a vylepšite s nimi izbu vašich ratolestí.

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga