4 látky, v ktorých sa budete v lete cítiť najlepšie

Dátum pridania: 31. máj 2021

Po horúcom letnom počasí túži väčšina z nás. Príjemný letný vzduch je pre nás relaxom. No niekedy nám prinesie aj nepríjemné pocity v podobe potenia sa. S tým vie pomôcť látka, ktorú si do tohto horúceho počasia oblečieme. Ak sa chcete cítiť v lete pohodlne, toto sú látky, ktoré vám budú v lete nápomocné. 

1. Viskóza

Viskóza je prírodný materiál vyrábaný z celulózového vlákna ako náhrada hodvábu. Aj preto sa jej hovorí umelý hodváb”. Stretnúť sa však môžete ešte s ďalším pomenovaním viskózy, a to rayon. Názvy viskóza a rayon sú vlastne synonymá, ide teda o úplne identický materiál.

Viskóza sa veľmi často používa ako prímes do ľanových látok. Dokáže zlepšiť vlastnosti hrubších ľanových látok tak, že sú mäkšie a jemnejšie na dotyk. 

Výhodou viskózy je, že sa nemusí podšívať. To oceníte najmä v lete. Je mäkká, nerobia sa na nej žmolky” a nevytvára statickú elektrinu. Je to veľmi obľúbený letný materiál. Jeho nevýhodou je vyššia krčivosť.

2. Ľan

Ľan je atraktívny materiál, ktorý nevyžaduje žiadnu špeciálnu údržbu. Počas letných dní vás tento materiál príjemne ochladí. Nelepí sa na kožu a cez ľanové vlákna vzduch prúdi lepšie ako cez iné látky. Ľanové oblečenie je pevné, no počítajte s vyššou krčivosťou. Výhodou je, že nepohlcuje prach a nevyžaduje si také časté pranie ako napríklad bavlna. Šijú sa z neho šaty, košele, ale aj krátke nohavice. 

3. Mušelín

Mušelín je skvelá látka, ktorá si zaslúži vašu pozornosť. Je veľmi obľúbená medzi mamičkami, ktoré používajú detské mušelínové plienky najmä počas leta. Z mušelínu sa šijú letné návliečky, detské hniezdočká na spanie a taktiež detské oblečenie, aby sa počas horúcich dní cítili dobre aj tí najmenší. Mušelín je priedušný, jemný, ľahký, odolný a prírodný materiál. Aj napriek tomu, že je mušelín veľmi jemný, zachováva si svoju odolnosť voči opotrebovaniu. Nie je iba materiál vhodný pre deti, príjemné mušelínové oblečenie radi nosia počas leta ženy aj muži.

4. Hodváb

Pokiaľ hľadáte skôr spoločenskejší materiál do letných dní, zvoľte hodváb. Aj keď hodváb nemá také absorpčné vlastnosti ako iné prírodné vlákna, je dobrou voľbou do teplejších dní. Toto prírodné textilné vlákno vyrábajú húsenice priadky morušovej. Dokáže absorbovať pot, vďaka čomu môže naša pokožka dýchať. Zároveň je hypoalergénny a pohlcuje škodlivé UV žiarenie.

Tieto obľúbené letné látky sú na predaj aj na našom e-shope

Prečítajte si náš ďalší článok Látka na šaty: poradíme vám, ako vybrať tú najvhodnejšiu

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga