Látka na šaty: poradíme vám, ako vybrať tú najvhodnejšiu

Dátum pridania: 28. apríl 2021

Určite mi dáte za pravdu, že v šatách sa najlepšie vyníma ženská krása. Šaty majú v móde dôležité miesto a môžu byť ušité z rôznych druhov látok. Ak si chcete vybrať šaty podľa látky alebo túžite dokonca nejaké samy ušiť, máte naozaj veľa možností. Vybrali sme niekoľko základných látok, ktoré môžete použiť.

Vhodné látky na jarné a letné šaty

Pokiaľ chcete jarné alebo letné šaty, budete potrebovať priedušné, ľahké materiály.

Bavlna

Bavlna patrí medzi najobľúbenejšie materiály. Vďaka celulóze, ktorú obsahuje, je pevná a absorbuje vlhkosť. Je to príjemný materiál, s ktorým sa dobre pracuje. Stále vyhľadávanejšou je 100 % bio bavlna, ktorá sa pestuje bez chemických látok a je hypoalergénna.

Ľan

Ľan nepotrebuje žiadnu špeciálnu údržbu, rýchlo schne, oblečenie je pevné, dobre chráni pokožku a má termoregulačné vlastnosti. Jej nevýhodou je vysoká krčivosť.

Bambus

Možno oceníte, že bambusová látka má antibakteriálne a termoregulačné vlastnosti. Oblečenie z bambusového vlákna neutralizuje zápach, je príjemné a mäkké.

Šifón

Šaty zo šifónu pôsobia romanticky a elegantne. Ide o mierne pružnú až priesvitnú tkaninu. Je vyrobená z hodvábu, bavlny a syntetických materiálov.

Do chladnejšieho počasia potrebujete niečo teplejšie

Počas chladných mesiacov siahnite po teplých materiáloch. Úplet a vlna vás určite zohrejú.

Úplet

Úplet je obľúbený materiál, pretože sa vie prispôsobiť postave, je priedušný a poddajný. Táto príjemná pletenina z hrubších vlákien vás v zime určite zohreje. Pri výbere úpletu si dajte pozor na to, že môže mať viacero podôb. Existujú aj tenké úplety, ktoré využijete počas letných dní.

Vlna

Ak túžite po mäkkých, teplých, pohodlných a priedušných šatách, skúste vlnu. No treba poznať aj jej druhú stranu vlna môže kúsať”, preto si pod ňu ešte niečo oblečte. Perte opatrne, aby sa vám nezrazila.

Sweater fleece

Tento materiál je z vnútornej strany zateplený, preto je najlepšou voľbou práve v zimných mesiacoch. Sweater fleece je príjemný na dotyk a zima vám v ňom určite nebude. Môžete si z neho ušiť napríklad šaty s dlhým rukávom.

Luxusné látky na spoločenskú príležitosť

Hľadáte látku na spoločenské šaty? Skúste niektorý z týchto materiálov a budete spokojná. 

Hodváb

Hodváb je tenký, no zároveň silný materiál. Má nádherný vzhľad a je príjemný na dotyk. Jeho údržba je o niečo náročnejšia ako pri iných materiáloch.

Satén

Satén je symbol luxusu a výnimočnosti. Je výbornou voľbou na spoločenské udalosti. Pri nosení si ale dajte pozor, môže sa ľahko poškodiť. 

Taft

Materiál s jemným a hladkým povrchom, ktorý pôsobí noblesne. Má vysokú pevnosť, dlho si zachováva svoj vzhľad a odpudzuje vodu. Na spoločenské je šaty ako stvorený.

Tyl

S tylom sa stretávame nielen pri spoločenských modeloch šiat, ale aj pri svadobných. Obľúbené sú aj tylové sukne. Tyl pôsobí nadýchane, má rôzne štruktúry a na dotyk je mierne drsný.

Ak vás vlastnosti niektorých látok zaujali, pozrite si ich ponuku v našom e-shope. S výberom látok vám radi pomôžeme.

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga