4 rýchle rady, ako začať so šitím

Dátum pridania: 13. apríl 2021

Kedysi bolo šitie v domácnostiach úplne normálnou a bežnou súčasťou. V obchodoch sa nedalo kúpiť toľko rôzneho oblečenia ako dnes, a tak naše babičky a maminy šili doma. Postupne sa ale domáce šitie trošku vytratilo, no opäť tu máme jeho veľký návrat. Internet a sociálne siete sršia nápadmi, ako si môžete ušiť oblečenie. 

Ak chcete nazrieť do sveta šitia a vytvoriť niečo vlastnými rukami, potrebujete vedieť aspoň tieto základné informácie.

1.Čo budem šiť?

Ak chcete začať so šitím, budete k tomu potrebovať:

  • šijací stroj,

  • látky,

  • príslušenstvo k šitiu.

Ale ešte predtým si musíte rozmyslieť, čo by ste chceli šiť. Začiatočníkom odporúčame začať s niečím jednoduchým, ako je napríklad ušitie návliečky na podušku či plátennej tašky. Musíte získať prax na jednoduchých rovných strihoch. Ak by ste sa hneď pokúšali začať so šitím zložitých strihov, mohlo by vás to odradiť. 

Neskôr skúste ušiť napríklad sukňu, čiapku alebo jednoduché rovné nohavice na gumu. So šitím vám pomôžu video návody, fotonávody alebo sa môžete prihlásiť na kurz šitia.

2.Ako vybrať správnu látku

Existuje veľké množstvo látok a materiálov, z ktorých môžete šiť. Látky sú tenké, hrubé, husto tkané, elastické, zo 100 % bavlny, a tak ďalej. V prvom rade je dôležité zvoliť si látku, ktorá je kvalitná. Ak idete šiť nohavice, tričká, detské oblečenie, stačí vám látka s menšou gramážou. Väčšiu gramáž látky využijete najmä na čalúnenie, stoličky, sedačku, závesy...

Ak chcete, aby výrobok vydržal naozaj dlhé roky, kúpte si látku s tkaným vzorom. Ak nemáte príliš vysoké nároky, postačí vám látka s farebnou potlačou, ktorá je bežne používaná a veľmi obľúbená. 

Nazrite do e-shopu Selecttn. Nájdete tam pestrý výber látok na rôzne použitie. 

3.Šijací stroj pre začiatočníkov

Pri výbere šijacieho stroja je dobré zamerať sa na známeho výrobcu s dobrými referenciami, prípadne aj poradenstvom. Šijací stroj by mal mať rozsiahlu ponuku funkcií a programov a nezabudnite ani na dostupnosť náhradných dielov. Začiatočník by sa mal poobzerať po stroji, ktorý má jednoduché ovládanie, základný výber stehov, voľné rameno a kovovú konštrukciu. 

Mechanický šijací stroj – je lacnejší, ale je pri ňom potrebné ručné nastavenie a ovládanie.

Elektronický šijací stroj – je síce drahší ako mechanický, ale ušetrí vám čas práce. Má automatické zapošitie (zapošije steh a ukončí šitie, zabráni tak páraniu), poziciovanie ihly, regulovanie maximálnej rýchlosti stroja a iné funkcie. Jednoducho povedané, veľa práce vie urobiť za vás. 

4.Príslušenstvo, ktoré budem potrebovať k šitiu

Pre vaše začiatky so šitím budete potrebovať: kvalitné nite, špendlíky, nožnice alebo rezacie kolieska s náhradnými čepeľami, rezaciu podložku, meter, patchworkové pravítko, kriedu alebo tzv. miznúcu fixku (po pár minútach sa z látky vytratí).

Téma ohľadom šitia je naozaj veľmi široká, no veríme, že na úvod sme vás oboznámili so základmi. Držíme vám palce so šitím, nech spod vašich rúk vznikajú krásne kúsky.

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga