Žakár – umelecké dielo medzi látkami. Poďte sa s ním zoznámiť

Dátum pridania: 08. apríl 2021

Žakár je krásna a elegantná tkanina, ktorá si získala mnoho obľúbencov už v minulosti. Prečo ju ale nazývajú aj umeleckým dielom a kde sa vlastne vzala? Všetky zaujímavosti sa dozviete v našom článku.

Niečo z histórie

Žakár alebo aj jacquar sa spája s francúzskym vynálezcom a tkáčom Josehom Marie Jacquardom. Tento pán vyvinul tkáčsky stroj, ktorý neskôr ovplyvnil aj vývoj počítačovej techniky. Jeho vynález totiž vytváral tkáčsky vzor pomocou dierkovaných kartičiek. Cez tieto dierky prechádzali ihly a preťahovali tadiaľ nite. Rozloženie dier určovalo vzor materiálu. Vymyslel ho v roku 1795, ale úspech získal až v roku 1801, keď ho predstavil na priemyselnej výstave v Paríži.

Išlo o veľkú zmenu vo svete tkáčov, keďže ich prácu dokázal zastúpiť nový stroj. A tu sa začala písať aj história žakáru. Tento materiál dostal meno práve po vynálezcovi tkáčskeho stroja.

Čo je to žakár a čím je výnimočný

Žakár je elegantná tkanina s pravidelnými vzormi, ktorá je tkaná na zložitých žakárových strojoch (to znamená, že nemá potlač). Stroje tkajú vzory na základe určeného algoritmu. Aj preto je výsledok jedinečný a je považovaný za umelecké dielo. 

Kedysi sa žakárové tkaniny používali prednostne na slávnostnom oblečení alebo ako elegantné poťahy na nábytku. Neskôr našli využitie aj na obrusoch.

Žakár je spájaný so saténom, ľanom, bavlnou a inými látkami. Typické žakárové materiály sú damast, brokát, matelassé. Obľúbený je aj ako materiál na výrobu posteľnej bielizne, pretože vie ochladiť v letných dňoch a zohriať v chladných nociach. 

Medzi jeho kladné vlastnosti patrí to, že: 

  • môže byť elastický
  • je pevný a odolný voči opotrebovaniu
  • dobre absorbuje vlhkosť
  • prepúšťa vzduch, no zároveň udržiava teplo
  • nespôsobuje alergické reakcie.

Ak vás informácie o žakáre zaujali, pozrite si našu ponuku žakárových tkanín. Využijete ho ako materiál na dámske kostýmy, spoločenské oblečenie, blúzky, vesty, saká, živôtiky a dekorácie. 

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga