Ako si vybrať šijací stroj

Dátum pridania: 18. október 2021

Pri výbere šijacieho stroja je dôležité si uvedomiť, že ide väčšinou o kúpu na niekoľko rokov alebo priam až do konca života. Vrátane peňažnej investície tu je veľmi dôležitá aj investícia času. Ziskom bude šijací stroj, na ktorého sa budete môcť spoľahnúť pri každom jednom šití. Máme tu pre vás niekoľko tipov, na aké parametre sa treba zamerať a možno tak ušetríte trochu času pri výbere.

Ako zvládate šitie?  

Ako prvé by bolo najlepšie premyslieť si, ako často vlastne šijete alebo ako často plánujete šiť. Ak ste mamička, ktorá popri deťoch aj pracuje, a šitie je len váš koníček, odporúčame zamerať sa skôr na domáce šijacie stroje. No pokiaľ si idete rozbehnúť biznis, najlepšia voľba je kúpa priemyselného šijacieho stroja. 

Prečo ich vlastne delíme do týchto dvoch skupín, keď vlastne ich funkcia by mala byť rovnaká? Odpoveď je nasledujúca. 

Domáce šijacie stroje zvládnu ušiť závesy, obrusy alebo jednoduché opravy odevov z bavlny alebo iných ľahkých látok. Ak sa však chystáte na väčšie krajčírske projekty, priemyselné šijacie stroje sú na toto ideálne, pretože majú zložitejšie funkcie, vďaka ktorým viete vytvoriť pružnejšie stehy, gombíkovú dierku alebo overlockový steh. 

Na čo sa zamerať pri výbere?

Ovládanie 

Elektronické stroje viete ovládať pomocou klávesnice alebo dotykového displeja. Mechanické šijacie stroje majú omnoho menej funkcií a ovládajú sa najmä pomocou koliesok. 

Príslušenstvo 

Vrátane ovládania je veľmi dobré zamerať sa aj na príslušenstvo stroja - cievky, ihly a pätky.  Koľko cievok sa nachádza na spodnej niti, v toľkých farbách môžete šiť. Dokonca bez ich akéhokoľvek zdĺhavého pretáčania. Na základe množstva a druhu pätiek viete, čo všetko stroj vie aj bez toho, aby ste kupovali ďalšie príslušenstvo.  

Prenositeľnosť 

Tento parameter zohľadňujete len vtedy, ak sa chystáte často so strojom manipulovať. Môžete si dokonca zakúpiť aj taký malý šijací stroj, ktorý viete zmestiť pokojne aj do kabelky. Pri väčších strojoch býva rozdiel vo váhe aj 10 kg. Avšak 5 kg šijací stroj vie odniesť človek kľudne aj bez akejkoľvek inej pomoci. 

Materiál stroja a jeho kvalita prevedenia 

Naším odporúčaním je zamerať sa hlavne na šijacie stroje, ktoré majú celokovové telo. Tie vydržia omnoho dlhšie ako stroje, ktoré majú vnútro z plastu. 

Dostupnosť servisu a náhradných dielov 

Tak ako aj pri iných tovaroch, vždy je najlepšie kupovať si stroj od známeho výrobcu. Osvedčí sa vám to najmä pri prípadnom servise. Preto je rovnako dôležité si odsledovať dostupnosť náhradných dielov a servisu pre danú značku. 

Počet programov

Každý model má rozličný počet a druhy programov. Základným programom je klasický cik cak steh. Ostatné druhy stehov a programov sú už viac menej nadštandardom. Počas výberu šijacieho stroja odporúčame nesledovať najmä počet programov, ale hlavne aj ich zloženie.  

Cena

Ak hľadáte vysokú kvalitu, nebude to za málo peňazí. V obchodoch nájdete šijacie stroje približne od 100 Eur. Avšak pri nízkych cenách je potrebné naozaj zvážiť všetky parametre, ktoré vyššie spomíname. Pretože ak je niečo lacné, vie sa to odzrkadliť na kvalite. 

Investovať do drahšieho šijacieho stroja je výhodou najmä preto, lebo s kvalitnou značkou si kupujete aj kvalitný servis, poradenstvo a nezriedka aj predĺženú záruku. 

Naším posledným odporúčaním je ísť do kamenných obchodov a vybrať si šijací stroj tam. Priama komunikácia s vyškoleným zamestnancom je veľkou výhodu, pretože vám môže predviesť, ako stroj funguje.  

Kúpou šijacieho stroja sa vaše odhodlanie na šitie nekončí. Na našom e-shope si môžete pozrieť širokú ponuku kvalitných a moderných látok na šitie, z ktorých môžete vaše nápady premeniť na skutočné modely.

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga