Rifľovina - kedysi sme na ňu čakali v rade, dnes má oveľa širšie využitie

Dátum pridania: 11. október 2021

Látka, ktorú nosili kedysi najmä robotníci. Neskôr sa z nej stal módny hit. Staršie vekové kategórie si určite pamätajú, ako sa stálo v dlhých radoch na to, aby si mohli uchmatnúť svoje vytúžené rifle. V dnešnej dobe je priam hriech nemať aspoň jedny rifle vo svojom šatníku. 

Poďme sa preto pozrieť na to, ako sa môže rifľovina využiť aj v domácom prostredí inak ako oblečenie. 

História - kde sa vzala rifľovina?

Rifľovina oslavuje už 148 rokov na trhu. Svetu ju predstavil nemecký prisťahovalec Levi Strauss. V roku 1873 navrhol ikonické modré nohavice pre robotníkov, zlatokopov a baníkov, ktorí potrebovali odolný odev v náročných podmienkach. 

Slovo rifľovina je dokonca viac menej upravený anglický výraz pre slovo denim” nami Slovákmi. Za čias socializmu sa totižto k nám dovážali denimové nohavice talianskej značky Rifle. Táto značka a najmä jej produkty začali byť u nás na Slovensku také populárne, že názov značky sa stal samotným pomenovaním materiálu. 

Využitie nielen v móde

Či už v detskej izbe, spálni alebo v obývačke, rifľovina vyznie najmä v podobe doplnkov veľmi príjemne. Samotná farba látky v ľuďoch evokuje pocit pokoja, asociuje poriadok a dopĺňa priestor svojou originálnosťou. 

Rifľovina má veľkú výhodu, že sa hodí k viacerým štýlom bývania. Ak vašu domácnosť ladíte do boho, vintage, romantického či moderného minimalistického štýlu, s rifľovinou určite nič nepokazíte. 

Môžete ju doplniť bielou alebo krémovou farbou, a tým izbu opticky zväčšíte. Avšak, ak k nej zvolíte tmavšie farby, nič tým nepokazíte. Šedá alebo čierna farba spolu s rifľovinou môžu miestnosť síce zmenšiť, ale možno aj zútulniť. 

Pre romantické duše odporúčame zvoliť kombináciu rifľoviny a ružovej farby. Vaše bývanie dostane tak nádych romantiky. Dobrou voľbou je aj rifľovina ako tapeta v izbe. Nemusí byť na celej stene, stačí len jej časť. Vaša izba tak dostane úplne iný vzhľad a hlavne, vaše bývanie bude výnimočné, pretože nie každý má odvahu na takýto dizajn izby. 

Využite rifľovinu aj vy

Takže nielen rifľové nohavice či bundy...vo svete, ale aj u nás si tento materiál našiel miesto aj v dizajne a bytových doplnkoch. Využiť ju doma môžete aj vy a podľa svojich predstáv. Ak nechcete vo svojej domácnosti použiť klasickú rifľovinu, na našej stránke máme rifľovinovú látku s rôznymi vzormi. Z látky si tak môžete ušiť vyššie spomínané vankúše na gauč alebo na posteľ.  Prípadne sa môžete odhodlať aj na rifľovinový obrus alebo závesy, ktoré ozvláštnia vaše bývanie. 

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga