Recyklácia oblečenia: vieme, čo urobiť s nepotrebným oblečením

Dátum pridania: 08. november 2021

Máte doma v šatníku kúsky, ktoré už nenosíte, no aj napriek tomu je vám ich ľúto vyhodiť? Nemusíte! Nepoužívané oblečenie stále môže byť užitočné.

Každá pomoc je vítaná, pokiaľ ide o odbremenenie našej planéty od ekologickej záťaže. Jednou z nich je aj trend rýchlej módy, ktorý sa dá minimalizovať recykláciou oblečenia. V tomto článku si uvedieme zopár tipov, ako recyklovať nepotrebné veci, ktoré by sa vám za normálnych okolností hromadili v šuplíkoch.

Second hand, bazáre či swapovanie

Nenosené oblečenie môžete darovať iným osobám. Často to môžu byť ľudia v núdzi, ktorí budú za „nové“ ošatenie vďační. Zber sa robí prostredníctvom špeciálnych kontajnerov určených na charitatívne účely.

Ďalšou možnosťou je spraviť bazár, vďaka ktorému odpredáte viaceré módne kúsky za nižšiu sumu peňazí.

Čoraz častejšie sa stáva obľúbeným trendom výmena oblečenia za iné módne kúsky, tzv. „swapovanie“. To, čo sa nevymení, väčšinou putuje charite. Do tejto aktivity môžete zapojiť aj svojich príbuzných. Pomáhanie tým, ktorí to potrebujú, dokáže stmeliť vzťahy v komunite. Zároveň prispejete k dobrej veci.

Oblečenie nemusí zmeniť majiteľa, ale spôsob využitia

Pokiaľ je vám zaťažko vzdať sa svojho obľúbeného svetra či košele, stále si ich môžete nechať. Stačí zmeniť spôsob, akým ich budete používať.

Ak ste rodič a máte dieťa, ktoré navštevuje základnú umeleckú školu, kurzy maľovania alebo výtvarnú výchovu, dajte svojmu malému nádejnému maliarovi tento kus látky, ktorý môže zašpiniť.

V prípade, že sa chcete kreatívne vyžívať aj vy, skúste si prostredníctvom techniky patchwork vyrobiť vankúše, deky, bytové doplnky, textilné dekorácie, ruksaky, kabelky, obrusy či posteľné návliečky. Viac sme si o tejto technike písali v článku Čo je to Patchwork a ako ho využiť. Takto jednoducho sa dá využiť metrový textil ako látka na patchwork.

Kúsok látky na hranie môžete taktiež ponechať aj svojmu 4-nohému domácemu miláčikovi.

Nech ide o akúkoľvek recykláciu nepotrebného materiálu, tak posolstvo myšlienky je vždy jasné: Vdýchnuť starým veciam nový život. A presne na to myslíme aj my v Select Trenčín.

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga