Zoznámte sa so sypkovinou: látka, ktorá neprepustí ani jedno pierko!

Dátum pridania: 06. september 2021

Počuli ste už o sypkovine? Staršie generácie sa s ňou stretali každý deň. Mala, a teda aj má, veľmi dôležitú úlohu. Akú? Dozviete sa v článku.

 Pamätáte si na to, ako ste u starých rodičov spávali pod veľkými nadýchanými perinami? Ukrývalo sa v nich veľa peria a spalo sa pod nimi úžasne. A čo má s takýmito perinami spoločné sypkovina? Je to látka, ktoré je určená práve pre plnenie perím. Cez ňu neujde ani jedno pierko. Obyčajné a klasické bavlnené periny by sa naplniť perím veru nemohli. O chvíľu by bolo perie vonku.

Niečo viac o sypkovine

Sypkovina je hustá tkanina. Nepriepustnosť látky je spôsobená kalandrovaním – látka prejde cez kalandre (valce), a tým sa nite s okrúhlym priemerom sploštia. Takto sa vyplnia prázdne priestory medzi niťami. Vedľajší efekt, ktorý pri tom môže vzniknúť, je taký, že látka je viac šušťavá, no tento efekt po niekoľkých použitiach zmizne.

Sypkovina môže byť vyrobená z čistej bavlny, ale používajú sa aj zmesi bavlny s viskózou alebo s polyesterom. Jej dôležitou vlastnosťou je, že cez látku prepúšťa von vlhkosť z peria, ktorá môže vzniknúť.

Na plnenie sa používajú tzv. angíny alebo inak povedané aj „sypky” (vrecia), do ktorých sa perie plní a vytvárajú sa z nich vankúše alebo periny. Môžu byť naplnené draným alebo nedraným perím. Pri nedranom perí musí mať sypkovina hustejšie tkanie, aby sa cez ňu von nedostali špicaté konce pierok. Používa sa sypkovina z hrubších nití, aby mali ostenky menší priestor na prienik. Ak je perie drané, postačí jemnejšia tkanina. Do perín sa môže vkladať aj prachové perie, ktoré je najľahšie a najjemnejšie. Pri takomto perí sa ale používajú tenšie nite, čiže hustota tkania v tomto prípade súvisí s použitými niťami. Cena sypkoviny sa odvíja od použitého materiálu pri výrobe, veľkosti a váhy. 

Čistenie peria

Perie je potrebné pravidelne čistiť. V skratke to znamená, že sypkovina sa v jednej časti vypára, perie sa vyberie a vyčistí. Perie, ktoré je v dobrom stave, sa opäť vloží do sypkoviny. No je potrebné ho vložiť do úplne novej sypkoviny, pretože používaním tkanie časom povolí. Látka sa s očisteným perím zašije a môže sa používať. Dnes už s takýmto čistením pomáhajú špecializované firmy.

Sypkovina stále patrí medzi obľúbené látky

Aj keď by ste si mysleli, že dnes sú už periny s perím raritou, nie je to tak. Sypkovina je stále žiadaným materiálom, preto ju nájdete aj v našej ponuke kvalitných látok. Zameriavame sa pri nej na rôzne farby, vzory a hustotu tkania.



Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga