Tipy, ako sa dajú využiť čipky na oblečení

Dátum pridania: 24. august 2021

Možno si to niekedy ani neuvedomujeme, ale čipka je naozaj očarujúci materiál. Aj muži zbystria pozornosť, keď uvidia ženu v oblečení s čipkou. Čipka vie urobiť oblečenie veľmi atraktívne, vyzývavé, ale taktiež aj decentné a zaujímavé. Kde všade môžete čipku nosiť, vám ukážeme v článku.

Čo to vlastne tá čipka je?

Čipka je dierovaná textília, ktorej vzor sa neustále opakuje. Na Slovensku má svoju dlhú tradíciu. Existuje niekoľko techník výroby šitá, paličkovaná, háčkovaná, pásová, pletená, strojová, frivolitka. Slovenské ženy vytvárali čipky najmä na dedinách, vyrábali ich na domáce použitie, ale aj na predaj. Používali sa ako okraj textílií (rukávy, goliere, zástery, obrusy, plachty), ale boli aj súčasťou čepcov. 

Dnes už čipku vo väčšej miere vyrábajú stroje. Čipka nám ponúka rôzne tvary, farby a vzory.

Môžeme ju nájsť v podstate kdekoľvek – šaty, tričká, nohavice, spodná bielizeň, topánky, bytové doplnky…

Ozdoba pre blúzky 

Čipka prináša na oblečenie eleganciu. Táto blúzka je toho príkladom. Golier, ale aj jej ostatné časti tvoria čipky rôznych tvarov. Blúzka nepotrebuje žiadny výstrih, aby zaujala pozornosť a v tom je kúzlo čipky.

Obľúbeným spôsobom, ako vyzdobiť oblečenie čipkou a neprehnať to, je prišiť ju na lemy rukávov alebo sukne. Jednoduchá a jednofarebná látka tak ihneď ožije.

Čipka je neoddeliteľnou súčasťou svadieb

V dnešnej dobe je čipka najviac spájaná so svadobnými šatami. Zdobia sa ňou aj závoje a dokonca aj topánky. Lodičky a tenisky ani to nie je pre čipku problém.

Čipka sa kamaráti aj s rifľovinou

Možno to znie v prvom momente ako šialená kombinácia materiálov, no v konečnom dôsledku je výsledok veľmi zaujímavý. Čipka si teda postupne našla miesto aj na rifľovine.

Obľúbená čipkovaná bielizeň 

Môžeme si dovoliť tvrdiť, že čipka na spodnej bielizni nestratí svoje miesto asi nikdy. Záujem je o ňu veľký a máte možnosť vyberať si z veľkého množstva farieb a prevedení. 

Súčasťou bižutérie

Čipku nehľadajte iba na oblečení, môže byť totiž aj súčasťou bižutérie. Kombinuje sa kamienkami, retiazkami, no taktiež aj flitrami a perlami. Možností je naozaj veľa.

Zdroj fotiek: pinterest.com

 

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga