Druhy úpletov: zistite, ako sa v nich vyznať

Dátum pridania: 10. máj 2021

Úplet sa stal jedným z najobľúbenejších materiálov. Je príjemný, pohodlný a najmä pružný. Hovorí sa mu aj pletenina. Prečo? Poďte sa o ňom dozvedieť niečo viac.

Základné informácie o úplete

Látky rozlišujeme na dva druhy: úplety a tkaniny.

Ako sme už spomenuli, úpletu sa hovorí aj pletenina. Je to preto, že ide o pletenú látku. Existujú úplety z hrubých vlákien, ktoré oceníte najmä v zime, pretože dobre zahrejú. A potom máme úplety z tenkej nite. Pri nich je naozaj problém zistiť, či ide o úplet alebo tkaninu. 

Ďalšie delenie pletenín/úpletov:

• pletenina záťažná – je vyrobená z priečnej sústavy nití,

• pletenina osnovná – je vyrobená z pozdĺžnej sústavy nití.

Ako vzniká úplet

Úplet vzniká preplietaním sústav nití. Pri tomto procese sa môže pridať aj elastické vlákno, ktoré spôsobí, že úplet bude odolnejší. Úplet je pružný aj bez pridania elastického vlákna. Môže byť vyrobený z umelých, ale aj prírodných vlákien.

Už ste sa o úplete dozvedeli základné informácie a teraz to najdôležitejšie – z akých úpletov si môžete vybrať:

Jednolícny úplet (džersej, tričkovina)

Tento typ úpletu je z jednej strany hladký a z druhej vrúbkovaný – rozoznáte teda lícnu a rubovú stranu. Je však menej elastický. Používa sa na výrobu tričiek, legín, šiat či šortiek.

Dvojlícny úplet

Pri tomto úplete je zaujímavé, že má obe strany (rub aj líc) rovnaké. Šijú sa z neho tuniky, saká, kardigány, sukne.

Patent

Patent spoznáte tak, že má viditeľné pruhy a je známy svojou veľkou pružnosťou. Používa sa najmä na zakončenie rukávov, golierov, lemov. Má rovnakú rubovú aj lícnu stranu.

Teplákovina

V tomto prípade ide o úplet určený na šitie športového oblečenia (mikiny, tepláky). Zadná strana teplákoviny má tzv. slučky a tie sú buď „počesané”, alebo „nečesané”.

Interlok

Pri výrobe interloku sa používa elastan na zvýšenie pružnosti. Je veľmi podobný dvojlícemu úpletu. Používa sa na čiapky, tričká, sukne a šaty.

Úplety majú všestranné využitie, preto ich môžeme použiť na bežné, športové, ale aj elegantné nosenie. Ak chcete, aby bol úplet súčasťou vášho šatníka, pozrite si náš e-shop a vyberte si krásne úpletové látky

 

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga