Čo je to patchwork a ako ho využiť?

Dátum pridania: 16. august 2021

Svet látok v sebe ukrýva množstvo zaujímavých techník. Dnes vás zoznámime s jednou z nich – bude to takzvaný patchwork, ktorý v sebe ukrýva zaujímavú históriu a náročnejšiu výrobu.

Čo to vlastne patchwork je?

Anglické slovo patch znamená v preklade záplata. Patchwork sa prekladá ako záplatovanie – ide o techniku, ktorou vzniká horná vrstva látkového výrobku. Vďaka patchworku nemusíte vyhadzovať kúsky látky, ktoré vám zostanú nazvyš, do koša, ale môžu mať praktické a pekné využitie.

Prvé látky na patchwork

Pôvod vzniku patchworku siaha až do Ameriky, kde ženy osadníkov začali využívať zvyšky látok zo šiat, ktoré už boli obnosené. Takýmto spôsobom spotrebovali aj malé kúsky látok, ktoré by sa za iných okolností vyhodili a nezužitkovali. Technika patchworku sa využívala aj počas 2. svetovej vojny, keď nebol dostatok látok. Postupne sa dostala do viacerých štátov a výroba patchworku sa zmodernizovala. Veľmi populárna je v Japonsku, USA, Francúzsku, ale aj v Holandsku.

Postup tvorby patchworku

Povieme si v krátkosti celý postup vzniku patchworku. Pointa je v tom, že sa spájajú rozrezané alebo rozstrihané kúsky látky do zaujímavých vzorcov a tvarov. Tak vznikajú bloky, ktoré sa zošívajú podľa potrebnej veľkosti. 

Následne je dôležité doplniť lemy bordúrou. Vďaka celému tomuto postupu nám vznikne top– tým pádom máme vytvorenú spomínanú prvú hornú vrstvu. 

Aby ale bolo možné produkt použiť, potrebujeme nie jednu, ale tri vrstvy. V tvorení teda pokračujeme ďalej. Pod top sa dajú ďalšie dve vrstvy materiálu. V strednej vrstve je vždy výplň. Väčšinou sa používa bavlnená a polyesterová. Na záver sa dáva posledná spodná vrstva, ktorá je z bavlnenej látky. Takto sme splnili úlohu troch vrstiev. 

Máme tri potrebné vrstvy látok a teraz ich potrebujeme všetky prešiť, aby držali pokope. Prešitie/prešívanie sa v tomto prípade volá quilting. Môže ísť o ručné prešitie, tak to v minulosti ženy robievali, no dnes už máme lepšie možnosti a jednoduchšie je určite použiť šijací stroj. 

Čo si vďaka patchworku vytvoríte?

Technika patchwork sa používa na výrobu vankúšov, diek, bytových doplnkov, textilných dekorácií, ruksakov, kabeliek, obrusov, posteľných návliečok atď. Takto si dokážete vytvoriť zaujímavé a neprehliadnuteľné výrobky. 

Ak sa vám patchwork páči a chcete si uľahčiť prácu, môžete si ho objednať aj priamo v našom e-shope

Select s.r.o.

Zamarovská 80
911 05 Trenčín - Zamarovce

032 743 43 29
selecttn@selecttn.sk

Newsletter

Tvorba web stránok - Ján Ďuriga